donderdag 19 februari 2015

Geniet!

Wat een zalige dag vandaag! We genoten van een stralend blauwe hemel en een voorjaarszonnetje op onze snoet. Bezochten een Zweedse meubelgigant en deden daar aan lui-wijven-eten. Maakten gebruik van het openbaar vervoer om verkeersstress te vermijden en maakten een tussenstop in de stad op weg naar huis voor een korte wandeling en enkele broodnodige attributen voor de Fimo gekte van de middelste dochter. De dochters genoten en ik ook.

Ik liet de boel de boel en dacht even niet aan ongestreken was, nog te verbeteren toetsen en vuile ramen. Best moeilijk want in ons hoofd 'moeten' we zoveel. En dat brengt mij meteen bij mijn eerste tip.

• Let it go!

In de loop der jaren, nu klink ik echt oud, heb ik geleerd om wat meer los te laten. Je huis hoeft echt niet steeds 'spik-en-span' te liggen. Met drie opgroeiende kinderen is dat gewoon utopie. Net gewassen ramen zijn na een hevige regenbui weer net zo vuil als tevoren. En echt, geloof me, niemand ziet het dat dat T-shirt geen contact heeft gemaakt met het strijkijzer. Netjes geplooid strijkt de was zichzelf in de kast. Lang leve het alarm op de droogkast al die klaar is.

• Probeer te plannen.

Hier wordt alles netjes klaargezet de dag voordien. Ontbijttafel, koekjes om mee te nemen, drank,... Ook een avondje me-time ligt hier vast in de week. Bewust doe ik dat niet thuis. Kwestie van niet in de verleiding te komen om toch nog even één of andere huishoudelijke taak af te werken.

• En tot slot, schakel je kroost in.

Eenmaal de kleuterleeftijd voorbij kunnen ze heus meehelpen. Mijn dames kuisten deze week de auto, gaven de ramen een poetsbeurt (de binnenkant moet nog gebeuren) en plooiden badhanddoeken. En ook bij het dekken en afruimen van de eettafel,  in- en uitladen van de vaatwasmachine steken ze een handje toe. De ene dag al met wat meer enthousiasme dan de andere ;)

 
Deze blogpost kadert in het #boostyourpositivity project van Activa. Meer info hier.

5 opmerkingen:

 1. Ik kan alleen maar bevestigen wat je hier schrijft. De ramen krijgen af en toe eens hun 'recht', maar met dit weertje kunnen ze onmogelijk elke dag glashelder zijn. Bij het strijken wordt ook al eens meer overgeslaan. En ja, de kids, die moeten hun steentje bijdragen. Al van in de kleuterklas hebben we hier het opruimertje van de dag, dit houdt vooral in na elke maaltijd de keuken helpen op orde te zetten. En je zou verbaasd staan hoe snel ze daar mee weg waren. Ik begrijp ouders die slaaf van hun kinderen zijn eigenlijk niet zo goed. We zijn op goede weg ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Kinderen kunnen zelfs op kleuterleeftijd al eens wat meehelpen hoor! In de klas krijgen ze al hun vaste taakjes. Vind ik goed, leren ze wat verantwoordelijkheid en zo merken ze zelf op dat niets vanzelf gebeurd!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Groot gelijk om af en toe niet aan je verplichtingen te denken en te genieten van een uitstapje al dan niet met je kinderen.Hier moeten ze ook mee helpen in het huishouden.Hier hebben we deze week 3 dagen logé's gehad en tussen door ook mogen gaan werken dus dweilen is voor straks of morgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mijn dochter moet ook al van kindsaf helpen met het afruimen hoor. In de vakantie laat ik haar dan ook soms kleine taken doen zoals de handdoeken plooien enz. Ze komt tenslotte ook 15 dus een beetje huishoudelijke taken aanleren mag wel vanaf nu

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hier helpt zoonlief (3 jaar) ook goed mee. We moeten nog maar de stofzuiger nemen en hij gaat stofzuigen of met de swiffer rond. Als we de auto's gaan poetsen, komt hij ook steevast helpen. Of hij moet de bekers op tafel zetten of zo.
  Ik moest dat van thuis uit ook.

  Groetjes

  Tina
  www.driecreatievebijtjes.blogspot.be

  BeantwoordenVerwijderen